Jakie sushi Żoliborz polecają mieszkańcy Warszawy?

W większości menu sushi Żoliborz zobaczysz sekcję sashimi, ale niespodzianka! To wcale nie jest sushi. Technicznie rzecz biorąc, sushi nie jest sushi, chyba że ma ryż, a sashimi odnosi się do prostego przygotowania pokrojonej ryby, podawanej bez ryżu lub innych składników. Ale tylko dlatego, że prezentacja sashimi jest prosta, nie oznacza to, że jest ona przygotowana. Szefowie kuchni sushi Żoliborz bardzo starannie wybierają najlepsze ryby do sashimi, a nawet mogą wydobyć z nich różne smaki, w zależności od tego, w jaki sposób je kroją lub z którymi dekorują parami. Ta dbałość o jakość i szczegółowość powoduje, że najlepszą rybę często określa się mianem „klasy sashimi” – oznacza to, że ryba, którą zamierzasz jeść, jest tak wysokiej jakości, że można ją jeść na surowo i cieszyć się nią samodzielnie.

Sushi Żoliborz przygotowuje się, kładąc plasterek ryby na ręcznie tłoczonym prostokątnym bloku ryżu. Jest to najczęstszy rodzaj sushi w Japonii. Nigiri sushi nie jest zrolowane jak maki. Zamiast tego cienki plasterek surowej lub gotowanej ryby układany jest na kopcu octu ryżowego. Zazwyczaj między rybą a ryżem umieszcza się niewielką ilość wasabi, choć w niektórych przypadkach można użyć niewielkiego paska prażonych wodorostów lub nori. W języku japońskim nigiri oznacza „dwa palce”, co odnosi się do wielkości porcji ryżu. „Makiushi”, a.k.a. „maki” a.k.a. „California roll”, jest cylindrem ryżowym z nori. Jest to równie często zamawiana pozycja w restauracji sushi na Warszawskim Żoliborzu. Zazwyczaj jest wypełniony dodatkowymi składnikami w środku: rybami, warzywami, przyprawami… Istnieje kilka rodzajów maki, w tym hosomaki, które mają tylko jeden składnik, i futomaki; rolka o średnicy 5-6 cm.